Monday, May 4, 2009

???????????????

Yesterday I received one unpleasent comment which sound like this :-

"first visit. you're such a copycat. shame on you."

To tell the truth, which design that this person talks about??? Is it the latest that i did??? If I'm not mistaken, that was not taken from anyone (if there is, I'm so sorry for not realizing it....) Coz sepanjang aku dlm dunia baking ni, seingat aku, kalau ada design yg aku minat, aku akan minta permission dari empunya tuan @ aku akan bg credit to that person... so, why must this ANONYMOUS person wrote something like that????

PLEASE... if u think u're right, don't just leave the comment as "ANONYMOUS".... BE YOURSELF.. tell me who u really are... don't be such a coward person...

Therefore, effective from today, all comment will be approved by me before it can be published...


************************************************************
Announcement:-

Kamalina's Cakes will be CLOSED from 05/05 - 10/05/2009
(so, there is no Mother's Day order @ promotion @ whatsoever during that week..TQ)
************************************************************

21 comments:

honey said...

Sabar Aimi, there are many types of people in this world. i hope it will not affect you in any way. take care.

Jue said...

sabo2....tp aku nk tau gak sape la gerangan si "ANONYMOUS" ni erkkkk

zaitgha said...

and i agree with you about the Anon being a coward....but dont take heart...relax jer

selalu dtg sini but silently admiring ur work so far but today tak leh tahan he he...

Noor Rikha said...

sabo sabo aimi. Allah turunkan dugaan melalui ini manusia. Cuma cakap Alhamdulillah seikhlas hati dan aimi dah dapat pahala. Dia? biarlah dia berurusan dgn Allah. Dia dengki tu sebab aimi pandai deko. Ajkak pun dengki ngan aimi sebab akak tak teror2 lagi macam aimi.

d'muffins said...

aimi... biasa la tu, adat la kalo org kita ni, berdengki secara negatif... kalo positif tu, dia tak buat mcm tu... bior kan aje...

chepah75 said...

aimi,

ko buat dek aje le pasal komen tuh.... lepas ni buat lagi cantik...hihi sah org tu tambah jeles....

lagi satu, congrats dah buka kedai makan....aduh rasa macam lapar tomyam...

Fiza of ChiqueCakes said...

alahai aimi, sama kes macam saya..mmg pedih masa memula tu tapi kalau awak amik positif kadang 'tohmahan' macam ni yg membakar lagi semangat kita utk terus maju..sejak peristiwa tu saya jadi xtra careful dlm mendesign..kalau org tu bebetul ikhlas komen sure dia berani menonjolkan diri....

Ct said...

Hai aimi..tak dinafikan mmg kita marah geram bila derang suka suki cakap macam tu. Pd ct, kalau dah publish kat blog@internet, orang sikit sebanyak akan cedok idea tu kan.nak ngaku idea kita 100% pn x leh,sebab kita pn tgk orang..nak selamat patentkan sebagai hasil harta intelek....but, jangan peduli la anon tu...saja je buat havoc...

aimi said...

honey : tula kak... nak buat camna..kita pun tak dpt puaskan hati semua org...

jue : aku pun teruja nak tau sapa... ntah2 org terdekat je (ni firasat kamal la)...

zaitgha : thanks kak for your comment..... i'm feeling much much better...

noor rikha : tula kak rikha...terkedu jap baca komen akak.. anyway thanks sebab beri semangat & kata2 +ve tu pada saya...

d'muffins : yup..betul tu kak...tq so much..

chepah : tulah..pas aku publish ni aku sendiri rasa lega... :D

fiza : kali ni saya lak yg kena ya... hehehe...takpe la kan...saya pun cuba nak jadikan bende ni sbg semangat... biarlah dia nak kata apa pun...

ct : haa..betul tu kak... pasal design ni mmg tak blh nak kata apa...sebab semua pun lebih kurang..even kalau kita tiru kat buku wilton pun, tu kira tiru gak kan... kdg2 saya pun pening dgn sikap sesetengah org yg mcm ni... tapi tulaa...seperti mana yg saya cakap..selagi saya tau dari sapa saya tiru, InsyaAllah..saya akan mention..

Mamasya said...

Salam Aimi...
byk2 bersabar...anggap ni salah satu dugaan dlm bisnez.jgn sampai patah semangat.abaikan komen yg -ve.
ceria selalu....
and congrat again pembukaan restoren tomyam.....

aishah said...

alahai, siapalah gerangan ANON ni...redah2 masuk rumah orang tak de budi & bahasa. apapun biaq p la anon tu aimi...

amaruszati noor rahim said...

aku pun nak bercakap jugak ni. pada aku, aku tak kisah kalau aku tiru design orang atau orang tiru design aku. sebabnya? kek beso tu je, tak banyak tempat nak letak hiasan. noozel pun ada itu je, picit-picit itu juga yang keluar. acuan bunga or block gumpaste itu juga adanya, cetak-cetak itu juga yang keluarnya.
sama ada kita ni dah mahir atau baru mendeko, kita kena terima bahawa kek, noozel, acuan itu aje yang ada. kalau dah mahir dan tetiba idea jem, pi jalan-jalan di blog orang lain, terasa yang berkenan di hati dan buat pula atas kek sendiri, itu hal biasa. deko kek bukan ada hakcipta. kalau ada hakcipta, sampai bila malaysia dapat hasilkan buku deko kek sedangkan selama ini design yang tersohor adalah design wilton?
aku tak kisah fasal tiru meniru ni asalkan dunia baking dengan resepi halal terus bercambah agennya. itu yangh penting.
terima je ini semua sebagai hikmah. jadi positif, sebaris ayat anom tu ko jadikan motivator je.

D.a.a.l.i.a. said...

Aimi,

Waduh !!! Your designs sekarang ni mengancam habis Amimi !! Sweet sangat dan cantik2 wei.... You are known to us gang seangkatan ( dari kelas Lynn dulu ) antara yang suka design guna swirls, roses and flowers.... sinonim dengan awak kot....

Pedulikan apa orang nak kata... betul tu, kalau tak publish kat blog atau kat buku, sedikit sebanyaik kekadang ter"tiru" gak eh.... kita pun ada kena gak.... orang kata kita tiru design fondant daisies dia ... walhal, kalau guna flower cutter tu mestilah jadi serupa bunga tu kan... so camna nak bezakan ek ?

whatever it is... terus maju Aimi... we sokong and support each other in this biz yang emncabar but yet very interesting to us all....

Take Care !

Linda Hussin said...

Hi Kak Aimi...

Sabar ye. Dugaan. Anggap je macam nyamuk. Nyamuk yg bila nk tdo tu asik bunyik2 kt kepala... Tp bila pasang ubat nyamuk abis diam... hihihi... Jd good luck in your baking business ye akak. Anggap je tu batu loncatan utk akak ye.

Take care. Muahhh

edi said...

kak aimi,
biaselah ramai yg dengki dlm dunia ni.. ignore jek..
all the best! teruskan berkarya :-)

Ct said...

Hai aimi..me again. Hermm..nampaknya turn akak pulak le kena tuduh copycat..sedih akak..boleh baca kat sini pancanct1970.blogspot.com

noor said...

Salam,

Saya pun rasa terkejut juga jika tiba tiba org antar msg yang macam tu....sebab saya nie baru belajar deko juga kenalah copy design sifu sifu.Issshh jadi takut pun ada bila dah ada org tak suka.

arifah marazuki said...

sabarlah akak.. agaknya ade org yang dengki/busuk ati nie... biarkan org ni terjun dgn labu2nya ... hehehe

go on okey .. chiaaayoookkkkk !!!!

famil said...

biarlah dirog nak sakit hati..

tu sebab aku moderate aku punay blog.. nak comment kena tapis dulu..

i used to believe in free speech, but not for malaysian... ape aper pun aku respect kat ko, yg dulu masa kat IU nak goreng cekodok pun belum tentu pass.. skang ni dah bukak kedai!!!

leeza said...

Salam kenal Aimi, biasalah tu...adat org2 melayu nie, tak bole tgk org lebih skit. Bagi akk kalau x mahu org tiru design tu bakpa post kat blogkan. Duduk senyap2 letak kat album kat rumah takyah publish.

Akk biasa dah ngan benda2 nie, tapi buat dono jer apa org kata, asalkan kita bahagia sudah kan.

Anyway keep up, akk selalu jenguk umah aimi, utk mendapat inspirasi tapi x pernah tinggal jejak, tq
ya...

Bibu said...

yela setuju ngan amaruszati..design mendesign ni is unlimited .selagi nozzle tu sama tak boleh nak buat ape..ape yang kite pikir pon mungkin sama..melainkan nozzle tu di jual satu2 aje di dunia ni tuk setiap sorang (lagi tak masuk akal. Wat dono aje..manusia kalo dah dengki/iri hati tu tak boleh nak buat ape Aimi.Org tu lain2 ade yg suke ade yang tidak..we can't please everyone in n out. Go AImi!