Friday, February 19, 2010

A sad story to share...

Wedding kek ni ditempah ole Yatie (Sri Tualang)... dia nak sebiji kek & 50pcs cc... design dia ada bg, suruh aku follow exactly mcm tu... kalau tgk pada design, aku tau tu dari Ellie d heart.. minta halal ya Ellie..tak sempat nak bgtau awak.... so, aku pun mulakan operasi... bake cake tu hari Rabu mlm... dah sejuk, esoknya aku pun deco mcm biasa... normally semua kek aku mmg letak filling... after filling tu, aku akan letak dlm peti utk bg dia keras & pastikan dia melekat to each other... by the way, ni kek sebiji je..so aku mmg tak letak lidi satay in between la... tak pernah buat mcm tu, unless for stack cake...

So, dipendekkan cerita... kek ni telah "rosak" bila sampai ke tgn customer...rosak yg manamana?? dia terslide diantara kek tu... bukan slide dari board... bila dpt tau, hanya Allah yg mengetahui betapa hancurnya hati aku ni..yelah... dah spend masa utk deco & alih2 tau kek rosak dlm sekelip mata... apa yg dpt aku katakan, ni mmg pengajaran utk aku.. di masa hadapan, aku akan minta sesiapa yg pick-up the cake to be more careful masa driving & kalau blh kena bawa seorang lagi utk pegang kotak kek tu.. sebab itu yg aku selalu buat utk delivery..aku make sure aku yg pegang kotak kek @ pun kek tu letak kat tempat yg rata & mmg drive sgt2 slow....biar lambat asal selamat....

So, nilah gambar kek tu sebelum masuk dlm kotak....


Kepada Yatie, akak minta maaf byk2... kalau ikutkan kek tu mmg akak blh baiki semula, tapi Yatie kata tak sempat...so, there's nothing much i can do selain dari pulangkan semula duit kpd Yatie (aku cuma ambik harga kos shj)... harap tak serik utk berurusan dgn akak.... halalkan apa2 yg terkurang...

ps: Kpd rakan2 di FB, terima kasih diatas nasihat & kata2 semangat yg telah diberi.. InsyaAllah... aku akan lebih berhati2 selepas ini....

12 comments:

kak aishah said...

akak tertinggal cerita ye aimi..

harap2 bersabar ye..apa2 pun lepas kita handover cake pada customer, yg boleh kita lakukan cuma advise customer to take a good care of the cake eventho fondant cake atau yg dicucuk lidi sekali pun.....kalau jadi mcm tu mmg diluar kawalan kita. very sad sampai kena pulangkan $$$ kan??..:(

Jue said...

hmmm...d cake look soooo perfect mi, tp jd gitu plak kan....

Feena said...

Alahaii..sayangnya kek tu jadi mcm tu..cantik kek nya.

D' BaK SeNsAtioNs said...

kak aimi, dah cantik kek tu tapi sayang akhirnya jd camtu lak...takpe bukan salah akak pun..jgn sedey2 lg..

Noor Rikha said...

mungkin masa ambil waktu cuaca panas kot.....akak sekarang deliver kek pagi masa cuaca sejuk. tak bereani dah sebab pernah terkena tp tak teruk sangat.....

Reen Tart Nenas said...

alahai kak aimi...kesian nyer... xdapat bayangkan mcmana kek tu rosak...sbb cute sgt rupe kek tu...
=) pengajaran utk saye nanti if nak order for my wedding =)

cuppacakeblicious said...

jgn sedih2 aimi.. sy pun penah berlaku mcm tuh.. lagi masa nak potong kek.. kek slide.. sedeyyy..

n lagi mmg kena extra careful kan bila handle kek yg ada filling nih.. kata2 hikmat kami.. bio org jatuh jgn kek jatuh..hehehe.. punye la menjaga supaya kek tak cacat.. tapi kalo nak jadi jgk.. tak leh nak elak..

bersabar n kita beljar dari pengalaman.. ia kan mematangkan kita.. insyaALLAH..

amaruszati noor rahim said...

bukan sebab cuaca poanas ni, kak rikha. buttercream bukan macam freah cream bo;leh lemah longlai. ini mesti rakus punya kerja. apapun, setiap sesuatu tu ada asbab musababnya dan barangkali ada alamatnya. tak aoa, aimi. cun melecun dah ni.

Nur a.k.a admansyah said...

Salam Aimi,

Berniaga nie mmg ada risiko... mcmX2.. ada yg kite leh handle and tk kurang jg yg melibatkan kerugian $ n tenaga! Dlm bidang sy nie... lagi-lah... melibatkan duit client ribuX2 n boleh cecah juta!

Whatever it is... you need to be careful n ada prove! We learn from the mistake... always remind your self! :)

::Azura Rahman:: said...

salam Kak Aimi.. mesti tgh bersedih lagik kan.. mmg semua peniaga kek x suka kejadian camtu.. but org cakap 'malang x berbau'.. mcmn kite berhati2 pon kalu Allah dh tentukan ia berlaku tetap akan berlaku... Akak kena kuatkan semangat.. harap kastemer tu memahami.. wish u all d best... take care..

Bibu said...

mmg ni yg paling takut! kite dah penah kene Aimi..letak kat blakang skali slide cam tula abis kene tepi kotak..yg patch work kat atas pon lari sket huhuhu tapi masih ade rupa..sejak tu mmg saya ckp kene pegang sampai umah..huhu serik n sedih

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang sedih bila jd mcm tu.. tp pd pendapat akak.. bukan salah aimi sebabnya akad jual beli telah berlangsung & kek pun telah bertukar tangan ke customer.. adalah menjadi tanggung jawab org yang handle kek tu pegang kek tu elok2.. takkan semudah tu kek boleh slide melainkan kek tu di pegang terlalu senget rasanya barulah kek tu boleh slide.. ni kalau beli kek dari kedai takde mananya kedai kek nak pulangkan balik duit.. aimi mmg baik hati.. hehehe.. bagus tu jaga customer.. apa2pun.. harap byk bersabar ye aimi.. bisnes mmg byk dugaan..