Friday, March 6, 2009

My 1st Fondant Cupcakes...

I started to deco this cupcakes at 5.30am this morning (mula2 ingat nak deco mlm tadi, tapi sebab terlalu penat, aku tido dulu)... so many "incident" to get this final result... hmmm... where should I start??? 1st of all, this set of cupcakes was ordered by Fara (Kolej Komuniti Mentakab)... she requested chocolate moist cupcakes with fondant, and the theme requested blue & white (this cc is for her friend's wedding in Perlis... mak aii... jauh travel tu)...Hope everyting goes well & have a safe journey to Fara...

I would say that I'm one of Anna's biggest fan (always love looking at her work.. AWESOME!!!!).... so, I've already told her to "copy" a little bit of her design (with my own style of arranging the flower - suka dgn lengkok2 kat cc yg Anna buat tu, so aku nak try gak...)... just imagine I got this idea while I was praying Subuh (nampak sgt sembahyang tak khusyuk).. hehehe...

Altogether 25pcs cupcakes... (lesson learned... I should only accept fondant deco for souffle cup size S1 - 2oz only)..then, it will look much much better in the box... GOSH!!! if I had time, I will bake in a smaller cup, but I was running out of time... So, the cc looked so tight in the box (kalau ikutkan planning asal, aku nak "crimp" keliling cupcakes tu... masa tu aku dah "crimp" dlm 10cupcakes, mmg cantik la.. tapi bila try masukkan dlm box ni, alamak... tak muat & berlanggar2 sesama sendiri.. pastu cc tu jadi hodohla..geram sgt2..kalau size 2oz mmg confirm ok..tu yg aku tanggalkan semula fondant & buat yg baru... terpaksa buat bulat aje la...)..

To Mira & Farid... Selamat Pengantin Baru..moga berkekalan hendaknya...

5 comments:

Jue said...

haaa....baru la cantek, tak ler nmpk berudu kepala bunga, ekeke....jgn majuk erk.

mi, pas ni leh la peturun ilmu kat aku cmn nak deco fondant cc ni yer. ada dah customer yg survey2 taye, tu yg kena stand by gakss tu.

re : ko nak ker cc aku buat????tak yah la...ko pon aku tau, tgk cc ni dah rase nak temuntah kan....buang karan jer aku bg ko....l

Aishah@Ariffin@Aqil said...

cantik...suke tgk...

moonsweetgarden said...

Salam ziarah...nice sgt cuppies tu..white + baby blue.. :)

fizafarizah said...

perkara sama terjadi kat latest fondant cupcakes saya aimi...berlanggar sesama sendiri time deliver tu...tension, tp silap sayalah tak beli cupcake box with holder tu...nasib baik customer tak brp fussy..tapi still terkilanlah sbb masa buat tu kita bagaikan menatang minyak yg penuh..

Linda Hussin said...

wahh... dh cukup cantik utk 1st timer... congratsss....